Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Novi Sad
12.06.2020.
12:03 > 12:40
Alimpije Popović (1888 - 1967) je prvi novosadski gradonačelnik posle II Svetskog rata i čovek kojem se Novi Sad nikada nije trajno odužio.
  • Марко

    26.08.2022 04:33
    Pitam se, pitam...
    Čitam komentare nekolicine "starosedelaca" pa se pitam da li je nepismenost koja krasi sve komentare nešto što je odlika onih koji su umislili značaj zbog toga što im porodice žive na jednom mestu nekoliko generacija, ili je te komentare pisao jedan te isti nepismeni konzervativac i revizionista.
  • једнорог

    13.06.2020 08:30
    Нови Сад би требало прво да се одужи др Милошу Петровићу.
  • K

    12.06.2020 19:56
    K
    Hvala bogu daje ostalo još starosedeoca ovog grada koi su došli početkom 19 veka. Pa možemo uvek da saznamo pravu istinu. Nas ovaj prota koi se kajao zadnji par godina pred smrt nije zadužio za ništa jer nam je sa svojom komunističkom bagrom oduzeo imovinu koja je časno zarađena i koja se prenosila sa kolena na koleno. Možda je vas zadužio koi ste došli po nalogu komunista. Ovo je sramota. Hvala.
  • Borivoj

    12.06.2020 19:41
    Borivoj
    O ovom coveku je ukratko stole sve napisao ja tu nebih nista da dodajem. I ja sam se licno razocarao u muzej novog sada jer kada im doneses neke stvari koje su verodostojne hoce da uzmu a nezele da prikazu pravu istinu sa dokazima. Ovo sto pisem ja i stole mogu da svate starosedeoci novog sada i neki umni ljudi koi zele da saznaju istinu sa argumentom. Nazalost sve je kod nas politika i istinu nikada nemozes saznati. Zaomije sto je tako ali verovatno je to nas usud. Stole tebi svaka cast sta si sve uradio za godinu dana i kome si sve zapusio usta u svakom smislu. A narod ko narod.......
  • S

    12.06.2020 17:06
    Bravo
    Knjiga prote Alimpija je vredna paznje.Pisana je vecinom iz njegovih zabeleski kada je otisao u penziju.Ima lepih opisa starog Novog Sada , dok su se jos radile baste po Salajci i Rotkvariji , sa starim nazivima delova grada.Covek cestit i uman.Pevao stare narodne pesme na radiju i pisao saljive tekstove za novine pod pseudonimom. Na ponos porodice i grada.Najlepse je bilo kad drzi sastanak u gradskoj kuci, kaze, sada imam jedno krstenje u Uspenskoj crkvi, nastavicemo kada se vratim.Sahranjen na Almaskom groblju.
  • Dejan

    12.06.2020 15:36
    Cccc
    Nije se oduzio jer nije bio partijski talog kao svi koji su dosli posle njega !
  • Đura

    12.06.2020 14:50
    I onda neko kaže kako su komuniti mrzeli i ugnjetavali Srpsku pravoslavnu crkvu.
  • /

    12.06.2020 14:39
    sve treba citati izmedju redova sto drugima ne uspeva
    @stole-tov komentar je najrealniji
  • Podbarčan

    12.06.2020 14:22
    Aman, bre!
    @Stole

    Hajde, čoveče, prvo se opismeni. Tvoja (ne)pismenost govori da nisi završio ni osmogodišnju školu.
    Nakon toga se uključi u komentare.
    PS: Tvoje neznanje je posledica tvoje nepismenosti.

  • EU

    12.06.2020 14:14
    Nekadasnji Novi Sad je bio raj na zemlji za sadasnji, u bilo kom pogledu.
  • Stole

    12.06.2020 13:37
    Stole
    O ovom čoveku nemam ništa dobro napisati sve što sam čuo od starijih novosađana. Bio je običan sveštenik dok nije postao član kpj. Komunisti su znali da u to vreme još netreba dirati kod srba veru i kralja i to su iskoristili gurajući u narod ovog čoveka koi je oberučke to prihvatio. Bio je popularan kod doseljenika koi su se nastanili u gradu. Veliki deo imovine starih novosađana je oduzet po njegovom spisku. A što se tiče streljanja niko nepominje daga je spasio stari tanurđić koi je dao zlato,novce,kamenje drago za nekoliko srbskih porodica i sveštenika da nebi bili streljani. A ovaj se odužio tako što je sve viđenije srbe i nesrbe stavio na spisak za oduzimanje imovine zarad svoje koristi. Obična komunistička marioneta šti je i sam pred smrt rekao na večeri kod nevenke u dunavskoj pošto joj je uništio porodicu. Gnušam se ovim člancima i ljudima ali istoriju pišu pobednici ali istina ostaje zauvek.
  • @ Svaka...

    12.06.2020 13:09
    Austrougarska jeste pravila kanale po Vojvodini, ali je kanal DTD napravljen posle Drugog svetskog rata. Bio je ogroman posleratni kapitalni projekat u Vojvodini.
    Prota Alimpije je inače izdejstvovao da se posle rata u potpunosti otplati novosadska električna centrala koja je izgrađena između dva rata pod nepovoljnim i preskupim kreditima za koje se grad zadužio u Češkoj. Samo mali deo Novog Sada je imao gradski vodovod i kanalizaciju a prota Alimpije je zaslužan za izgradnju čitave mreže po gradu.
    Za mnogo toga je zaslužan a Novosađani ili uopšte za to ne znaju ili znaju samo za promil toga.
    Pisao je i istoriju Novog Sada i ko je to čitao, mogao je da pročita do u detalje opisane pojedine ulice i događaje u gradu. Pronađen je njegov dragoceni rukopis, sveske u stilu dnevnika koji je vodio skoro svakog dana.
    Inače, prota Alimpije je deda stric rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović.
  • Svaka...

    12.06.2020 12:41
    ...cast Proti ali zar kanale po Vojvodini nije osmislila i u delo sprovela Austro Ugarska?
  • TT

    12.06.2020 12:39
    prelep clanak
    Primer kakvog gradonacelnika treba da ima nas Novi Sad.
    Nasuprot karikaturama koje imamo poslednjih 30 godina a pogotovo maje i milosa.

    Spada u red gospode koja nakon mandata sme da proseta svojim gradom u kojem se rodio, odrastao i koji je vodio. Sme da proseta, svakoga pogleda u oci i bude izuzetno postovan od strane svojih sugradjana.

    Ovi danas ce u prvom satu pada sa vlasti biti pohapseni.
  • Omg

    12.06.2020 12:27
    Svaka cast na tekstu i na secanju na ovako velikog coveka, koji nas je sve zaduzio! Mozda bismo mogli da budemo malo slozniji ubuduce i shvatimo da nas niko nece cuvati ako se sami ne cuvamo :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna